Rädda barnen

Rädda barnen är en organisation som arbetar med att rädda barn i länder som inte har det lätt. De står för att inget barn ska behöva fara illa. Rädda barnen stödjer där med barn som far illa och är i jobbiga och svårhanterliga situationer, bland annat i Sverige men även i andra delar av världen. Exempel på andra delar i världen är Afrika och de barn som lever i extrem fattigdom, det vill säga de barn som lever på mindre än en dollar om dagen. Ett barn har extremt svårt att klara av en situation som inte ens vissa vuxna kan klara av, och eftersom ett barn inte är helt färdigutvecklat kan man inte skylla felet på ett barn. Man är som barn alltså i de flesta fall oskyldig, i alla fall när det gäller fattigdom och barnarbete. Det Rädda Barnen gör är att förbättra miljöerna och vardagen för de barn som inte har de så lätt. Detta behöver de givetvis resurser för, det vill säga pengar. De allra flesta som jobbar på Rädda Barnen jobbar ideellt eller med en låg lön. Detta är på grund av att man vill hjälpa till och har det som syfte, och inte tjäna pengar. För att de ska få ihop dessa enorma summor som krävs för att förbättra för världens alla barn får de sponsring samt privatpersoner som skänker pengar.

rb_logo_horiz_colpos_rgb

Gör samma nytta oberoende av företag

Rädda Barnen är inte den enda organisationen, inte ens i Sverige, som jobbar med att rädda barn ideellt. Det har givetvis många konkurrenter, men till skillnad från andra fall så spelar det ingen större roll vilken organisation vi privatpersoner lägger pengar på eftersom de i flesta fall gör samma nytta oberoende på företag. Sedan är det givetvis bra att läsa på lite om företaget innan eventuellt blir månadsgivare eller liknande, då vissa företag tjänar mer än andra. Det innebär alltså att vissa använder mer av sina pengar till barnen medan vissa använder de till annat som inte har med barnen och göra. Helt vill man att alla ens pengar ska gå direkt till barnen men så som det ser ut nu tar varje verksamhet en liten procent av summan för att själv kunna tjäna pengar.

Ser bland annat till att barn inte far illa i hemmet

Rädda Barnen hjälper alltså till barn som exempelvis inte har tillgång till rent vatten eller tillräckligt mycket med mat. Men de hjälper även till så att barn och ungdomar inte far illa i hemmet eller ute på gatorna. De ser till att så många barn som möjligt får en bra och trygg uppväxt där de kan vara barn utan att behöva oroa sig för om familjen kommer klara sig. De arbetar även för att barn ska kunna få göra sina röster hörda och att man som vuxen ska kunna få veta vad barn vill och hur barn tänker. Vet man det blir det lättare att veta vad man ska jobba för och vad man ska förbättra. Det finns alltid något att förbättra, vissa saker är svårare än andra men det gäller att man gör så gott man kan, vilket Rädda Barnen gör.