Finska vinterkriget

Vinterkriget, eller Finska Vinterkriget som det vanligen kallas i Sverige, startade november 1939 och pågick fram till mars 1940. Kriget började med att Sovjetunionen anföll Finland. Anledningen var att Sovjetunionen försökte kräva till sig vissa gränsområden som de kunde använda till att skydda Leningrad ifall Hitlers Tyskland skulle anfalla. Finland skulle i gengäld få en del av Östkarelen. När Finland inte gick med på kraven gick den ryska armén till anfall och krig utlöstes. Varför det kallas för Vinterkriget beror på att under vintern 1939/1940 när kriget ägde rum i Finland var det en av de kallaste vintrar som någonsin uppmätts. Det var minusgrader konstant och den kallaste temperaturen som uppmättes låg på – 47 grader.

  • Sovjetunionen kräver gränsområden 1939.
  • Finland går inte med på kraven och Sovjetunionens armé går över gränsen.
  • Kriget pågick fram till mars 1940. Fredsavtal skrivs under.

30 November 1939

Det hela började med att Sovjetunionen ville ta över ett antal gränsområden för att skydda sig mot eventuella anfall från Hitlers Tyskland. Om Finland gick med på att lämna över dessa gränsområden skulle de få ta emot en del land som låg norrut. När Finland nekade kravet från Sovjetunionen bestämde sig Stalin för att skicka trupper över gränsen. Stalin skickade över drygt 300 000 soldater och räknade med att de skulle överta den finska truppen inom några dagar. Det visade sig snabbt att han hade fel. Finland kämpade och lyckades hålla stånd mot Stalins män i över 100 dagar trots att Finlands soldater bestod av drygt hälften så många soldater som hade kommit från Sovjetunionen.

Finlands försvarsteknik gick ut på att de skulle separera de ryska trupperna från varandra och sedan inringa de mindre grupperna. Ett av Finlands främsta försvar bestod av prickskyttar. En prickskytt med namnet Simo Häyhä fick smeknamnet “vita döden”. Han var en av de främsta prickskyttarna, endast 152 centimeter lång, klädd i vitt, gick han ut varje morgon och tog ut hundratals ryska soldater. Under kriget fick Finland hjälp av Sverige, de samlade ihop miljontals kronor och skickade stora mängder krigsmaterial. Sverige skickade också 12 jaktplan och mot slutet av kriget hade cirka 10 000 människor anmält sig till den svenska frivilligkåren. Det var endast runt 8 000 av dessa som hann komma fram till Finland innan kriget avslutades.

Suomussalmi

I gränssocknen Suomussalmi utkämpades ett av de blodigaste slagen mellan Sovjetunionen och Finland. Sovjets mål var att överta Uleåborg och på så sätt dela Finland i två. Finland hade endast en bataljon i området som trots att de var i underläge när det gällde antal soldater, lyckades vinna kampen. Finlands soldater var vana vid skogen och kylan vilket var en av anledningarna till att de klarade sig bättre än Sovjetunionen. Finländarna tog sig runt på skidor och omringade de ryska soldaterna. De brände ner byn i hopp om att de ryska soldaterna skulle frysa ihjäl. Över 10 000 ryska soldater omkom i kampen, runt 3 000 stycken togs till fånga och de finska soldaterna började bege sig tillbaka över de frusna sjöarna.

I december började de sovjetiska styrkorna att anfalla västerut, över de frusna sjöarna. Anfallsförsöket misslyckades och de bestämde sig för att göra ett nytt försök. De begav sig mot Puolanka och anföll igen, vilket även det blev ett misslyckande. En finsk bataljon hade nämligen anlänt. Det finska försvaret förstärktes den 9 december 1939 och Överste Hjalmar Siilasvuo började planera ett återtagande av Suomussalmi. Det slutade med stora förluster för finländarna. Sovjetunionen och Finland fortsatte att göra anfall mot varandra ett antal gånger. Det hela slutade med att de finska soldaterna lyckades ta tillbaka byn. Trots att Finland segrade när det gällde Suomussalmi tvingades de till slut att ge upp. De orkade helt enkelt inte stå emot Sovjetunionens soldater.

Fredsavtalet – Finland tvingades ge upp

I början av mars 1940 började Finland och Sovjetunionen att förhandla om fred. Fredsavtalet skrevs under och den 13 mars avslutades vinterkriget. Eftersom den finska arméns resurser i stort sett var slut, var fredsvillkoren rätt hårda för landet. Finland förlorade stora delar av sitt land, större än vad som hade krävts innan kriget utlöstes samt att de var tvungna att lova att de inte skulle motsätta sig Sovjetunionen. Stalin och Sovjets anledning till att de var villiga att sluta fred var på grund av att de inte ville kriga med Frankrike och Storbritannien. De hade nämligen börjat överväga att stödja Finland. Finländarna fick i gengäld fortsätta som en självständig nation. Fredsvillkoren sågs som orättvisa och till slut hade Finland och Tyskland närmat sig strategiskt vilket ledde till det så kallade fortsättningskriget.