Adolf Hitler

Få är nog de som inte vet vem Adolf Hitler är, och många är de som rynkar på näsan när de hör namnet. Han är helt enkelt en av de mest hatade historiska personerna i världen, vilket inte är underligt med tanke på alla hemskheter han genomförde som diktator i Tyskland. Adolf Hitler föddes 1889 i Österrike och flyttade mycket som liten. Hans politiska intresse växte fram efter faderns bortgång då han flyttade till Linz med sin moder. När Hitler styrde utfördes ett organiserat folkmord på miljontals människor med judisk tillhörighet och mycket annat. Hitler ville grunda ett rike likt det romerska riket, och införde antisemitiska raslagar för att kunna göra detta möjligt.

  • Hur blev Hitler politiskt aktiv?
  • Hur lyckades han göra allt han gjorde?

Adolf Hitlers uppväxt, ungdom och växande intresse för politiken

Adolf Hitler flyttade mycket som ung, men efter att hans far gick bort år 1903 (när Adolf var 13 år gammal) gick flytten till Linz med modern. Det gick bra för honom i småskolan, men på senare år sjönk hans betyg. Han tyckte inte om skolan, tog aldrig studentexamen och drömde om att bli konstnär. Det var även i Linz som hans politiska intresse tros ha börjat växa fram och så även hans antisemitiska tankar. 1907 dog hans mor och det tog honom hårt. Han bodde då i Wien där antisemitism var vanligt och han kom i kontakt med personer med samma åsikter. En del personer hävdar dock att Hitler inte var antisemit före och under första världskriget.

Hitler blev inkallad under första världskriget i Tyskland dit han hade flyttat, och även efter kriget fortsatte han i det militära. Han blev senare politisk agent och skickades för att granska Deutsche Arbeiterpartei DAP, där han till sist blev partiledare år 1921. Då bytte partiet även namn till Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei (NSDAP), mer känt som nazisterna. Efter en misslyckad statskupp blev Hitler dömd till fängelse och under tiden i fängelset skrev han Mein Kampf. Det är en blandning mellan en självbiografi, handbok i propaganda och ett idéprogram för nationalsocialismen. Den innehöll bland annat ett rasistiskt elittänkande och mycket annat. Efter att Hitler kom ut ur fängelset beslöt partiet att de skulle få makten med andra medel.

Hitler kommer till makten

Hitler spenderade många år med att utveckla partiet och porträttera sig själv som Führern. Han lyckades få mycket stöd av folket tack vare depressionen i början av 30-talet, då en massarbetslöshet i kombination med ett förakt mot politiker och Versaillesfreden hjälpte honom på traven. 1930 blev NSDAP näst största parti i valet och efter det åkte Hitler runt i landet och spred sitt partiprogram. 1932 vann partiet valet som störst parti, men Hitler förlorade presidentvalet mot Paul von Hindenburg som var den sittande presidenten. Dock krisade det sig och 1933 svors Hitler in som rikskansler av Hindenburg. När Riksdagshuset brändes ner skylldes det på kommunisterna och Hindenburg fick underteckna nya lagar. Hitler begärde nyval där hans parti vann och han blev därmed regeringschef.

Hitler lyckades få igenom en lag som gav hans parti diktatorisk makt, mycket genom att han var en skicklig talare. Han trollband folket med sina löften och han sågs av många som en räddande ängel. När president Hindenburg dog 1934 fick Hitler makten och tog sig titeln som Führer. Det var på denna vägen som Hitler lyckades bli diktator och hans ord var helt enkelt lag. Han återinförde värnplikten och upprustade militären i landet. Han bröt gång på gång mot Versaillesfreden men endast mot protester och inga aktioner. Han ville erövra Östeuropa, krossa Sovjetunionen och utrota judarna och alla andra som inte hade en plats i den framtida existensen. Hitler började samarbeta med bland annat Italien, Tjeckoslovakien och Österrike.

Andra Världskriget

Hitler ingick i en pakt med Sovjetunionen innan de attackerade Polen år 1939, en attack som resulterade i att Storbritannien och Frankrike startade krig mot Tyskland. Hitler fick dock revansch när de besegrade Frankrike snabbt. Han startade sina förintelseläger som han själv aldrig ens besökte, för att enklare kunna dölja massmorden. Kriget gick dock sämre och sämre och Hitler spenderade sin sista tid i en bunker i Berlin, där han senare tog livet av sig. Hitler beskrevs av många som en karismatisk person med en känsla för talandets konst, vilket gjorde att han kunde få ett helt folk att följa honom tills de inte längre hade något val. Det är inte konstigt att han är en av historians mest hatade personer.