Kristallnatten

Du har säkerligen hört talas om Kristallnatten någon gång, kanske på en historielektion för länge sedan. Det var en oförglömlig natt i Tysklands historia som kom att bli lite av ett startskott för judehatet. I den här artikeln kommer du att få lära dig mer om denna hemska natt i början av november år 1938. Det hela började den 7 november 1938 med att Herschel Grynszpan, en 17-årig judisk pojke från Polen, sköt legationssekreteraren Ernst vom Rath vid den tyska beskickningen. Detta eftersom Grynszpan var frustrerad över att han och hans familj hade utvisats till Polen från Tyskland där de levde under hemska förhållanden. Vad de kanske inte visste då var att denna akt skulle få förfärliga konsekvenser.

  • Kristallnatten är en mörk tid i Tysklands historia
  • Allt började med att en judisk tonåring sköt en tysk legationssekreterare

Den stora våldsaktionen

Den tyske sekreteraren Ernst vom Rath dog av sina skador den 9 november och i och med detta fick tyskarna nog. Det fanns redan planer för arresteringar av judar och koncentrationsläger, men mordet gav tyskarna ett perfekt tillfälle att sätta sina planer i rullning. Våldsaktionerna kom att utföras av tyska militärorganisationer runt om i landet och ingen polis fick ingripa, så länge det inte fanns något hot mot den tyska egendomen. Det som senare fick namnet Kristallnatten pågick mellan den 9 – 10 november och under den natten utsattes över 1 400 bönehus och synagogor för skadegörelse. Även butiker och andra bostäder ägda av judar utsattes för vandalisering. Det var dock inte det värsta av allt.

Det var nämligen inte bara hus, kyrkor och butiker som drabbades, utan självklart även människor. Under Kristallnatten misshandlades och mördades en hel del judar. Vissa begick till och med självmord i ren desperation. Närmare 30 000 judiska män blev arresterade och förda till koncentrationsläger för att utföra hårt arbete under brutal ledning av de tyska nazisterna. Vissa judar blev frisläppta, dock under ett krav på att de lämnade Tyskland och aldrig mer kom tillbaka. Mellan natten 9 – 10 november mördades omkring 400 judar, vilket är ett ofattbart antal. Dock beräknas siffran faktiskt vara ännu högre, omkring 1 500, med tanke på de judar som begick självmord samt de som dog i koncentrationslägren under denna tid.

Novemberpogromen

Förödelsen efter Kristallnatten var såklart total. Hus stod i lågor och gatorna var fyllda av krossat glas. Dock var det inte den tyska regeringen som fick städa upp och betala för eländet, istället ansågs det vara judarnas eget fel. I och med det krävdes det att de tillsammans skulle betala skadestånd på en miljard mark. De butiksägare som fått sina verksamheter förstörda fick själva städa upp och betala för sina reparationer. Det krossade glaset som fyllde gatorna var det som gav den här händelsen namnet Kristallnatten, eller Rikskristallnatten som den egentligen heter. Dock pågick inte de här våldsaktionerna mot judar under bara en natt i november år 1938, även om Kristallnatten blivit extra känd.

Våldet mot judar började redan den 7 november och pågick till och med den 13 november. Därför brukar de kalla den här tiden för Novemberpogromen. Det var under denna period det blev extra tydligt att tyskarna var beredda att använda alla medel i kriget mot judarna. Minst lika tydligt blev det att den tyska staten ställde sig bakom våldsmännen istället för att skydda sina judiska medborgare. Kristallnatten och Novemberpogromen kom att bli känd i historieböckerna som en av de mörkaste tidsperioderna under andra världskriget. Det var dessutom startskottet för det som idag är känt som förintelsen, där miljoner människor under bara några få år miste sina liv i koncentrationsläger, varav det mest kända är Auschwitz.

Folkmord i fem steg

Kristallnatten och Novemberpogromen lade grunden till förintelsen, där nazisterna genomförde folkmord i fem steg. Det första steget var identifikation, att judarna identifierades. Nästa steg var segregation, vilket innebär att judarna särskildes ifrån övriga medborgare. De blev dessutom berövade på sina mänskliga rättigheter. Steg tre var koncentration, alltså att samla alla judar på ett och samma ställe (till exempel i ghetton). Efter koncentrationen kom deportation, vilket betydde att judarna transporterades till koncentration- samt förintelseläger. Det sista steget, förintelse, innebar att judarna mördades systematiskt, bland annat med hjälp av gaskammare. Under Naziregimen mördades omkring sex miljoner judar, vilket motsvarar ungefär två tredjedelar av Sveriges befolkning. Andra världskriget innehöll många hemska moment och Kristallnatten kan definitivt klassas som en av de värsta.